Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ενημερώνει τους συμπολίτες μας καταναλωτές:

Οι παραδόσεις μας και οι καταναλωτικές μας συνήθειες τη περίοδο αυτή, μας οδηγούν στην αγορά ορισμένων ευαλλοίωτων  προϊόντων.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής :

ΖΩΝΤΑ ΔΙΘΥΡΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Όλα τα ζώντα δίθυρα μαλάκια (εκτός από τις φούσκες και κάποιες πίνες) διατίθενται προς πώληση με το κέλυφος και πρέπει κατά τη στιγμή της πώλησης αλλά και της κατανάλωσης να είναι ζωντανά.

Χαρακτηριστικά ζωτικότητας

*  Χαρακτηριστικό ζωτικότητας είναι το κέλυφος, το οποίο πρέπει να είναι κλειστό, να ανοίγει πολύ δύσκολα και να κλείνει ερμητικά πάλι μετά από κάθε προσπάθεια να ανοιχτεί. Δεν αγοράζουμε ποτέ όστρακα ανοιχτά. Όταν ανοίγει το όστρακο και χάνεται το θαλασσινό ζουμί, θεωρείται νεκρό. Για να δείτε αν το όστρακο είναι φρέσκο, χτυπήστε σε ένα μάρμαρο ή σε μια σκληρή επιφάνεια. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό. Τα κελύφη, πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

* Το περιεχόμενο,  πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

* Η σάρκα,  πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

* Η οσμή πρέπει να είναι φυσιολογική (αυτή του ιωδίου της θάλασσας) και το χρώμα του βρώσιμου περιεχομένου, ζωηρό και γυαλιστερό.

* Δεν αγοράζουμε οστρακοειδή αν δεν φέρουν υγειονομικό σήμα με την ειδική σήμανση (θα πρέπει να επιτίθεται ευκρινώς καρτελάκι σε κάθε συσκευασία με το σήμα αναγνώρισης και το σήμα καταλληλόλητας της εγκατάστασης συσκευασίας) του Κέντρου Αποστολής όπως προβλέπεται από το νόμο.

*  Δεν αγοράζουμε όστρακα από πλανόδιους ή καταστήματα όπου η προέλευση και η μεταχείριση των οστρακοειδών είναι αμφίβολη.

ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε :

–      Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

–      Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

–      Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

–      Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

–      Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Διαφοροποίηση χταποδιού – μοσχιού: Το χταπόδι έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το μοσχοχτάποδο (μοσχιό). Το χταπόδι φέρει σε κάθε πλοκάμι δύο σειρές βεντούζες, ενώ το μοσχοχτάποδο μόνο μία.

Διαφοροποίηση καλαμαριού – θράψαλου: Το καλαμάρι έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το θράψαλο. Στο καλαμάρι, τα πλευρικά τριγωνικά πτερύγια είναι μεγαλύτερα και καλύπτουν τα 2/3 του μήκους του σώματος, ενώ στο θράψαλο, καλύπτουν μόνο το 1/3 του μήκους.

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

–    Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

–    Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

–    Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένηανθεκτική και διαφανής.

–    Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

–    Να  έχουν  αντανακλαστικές  κινήσεις στα  μάτια,  στις  κεραίες  και  στα  πόδια  όταν  είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ(κονσέρβες κ.α)

Πρέπει να έχουν παρασκευαστεί σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν την υγιεινή και την ποιότητα του προϊόντος. Τα κυτία πρέπει να φέρουν ετικέτα με ημερομηνία παραγωγής και λήξης καθώς και τον κωδικό αριθμό της εγκατάστασης.

Ο  ΤΑΡΑΜΑΣ πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Η σωστή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.