ΕΚΔΗΛΩΣΗ| Φώτη Αγγουλέ …Μνήμη

Σήμερα Τετάρτη 27 του μήνα στην Χίο ιδιαίτερη πατρίδα του λαϊκού ποιητή Φώτη Αγγγουλέ  και στο ΟΔΥΣΣΕΙΑ Wine cellar Ex. Bar,  ώρα 20.00 θα λάβει χώρα εκδήλωση στη μνήμη του με αφορμή την επέτειο θανάτου του ποιητή το μεσημέρι της  Παρασκευής 27ης Μαρτίου του 1964 και εν πλω από Χίο για Πειραιά.

Ταξιδεύοντας…. ο χαρισματικός ποιητής Φώτης Αγγουλές με το καράβι της γραμμής ‘Κολοκοτρώνης’ από τη Χίο για τον Πειραιά το 1964 και σε ηλικία μόλις 53 ετων  και ταλαιπωρημένος ήδη αρκετά από σοβαρά προβλήματα υγείας χάνει τη μάχη με τη ζωή… ταξιδεύοντας…

Ταξίδι-πηγαιμός στην Ιθάκη όλη η ζωή του πολυαγαπημένου ποιητή-σύμβολο σήμα κατατεθέν για το χώρο της αριστεράς –θιασώτης   κι ο ίδιος και οπαδός της μαρξιστικής θεωρίας , ιδεολογία για την οποία  κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί σειρά ετών- ,τον πολιτικό  χώρο  του Κ.Κ.Ε που διοργανώνει αύριο την εκδήλωση. Αλλά κι όχι μόνο. Ο Φώτης Αγγουλές  με την ξεχωριστή λυρική του ποίηση είναι απλά ένας κορυφαίος εκφραστής των προβλημάτων και των κακουχιών  όλου του λαού έξω από κόμματα και ιδεολογίες.Κι αν κρίνουμε από το χαρακτηριστικό ποίημα του ‘Αλλάξτε τη μοίρα σας’  ο ποιητής με ‘ακάθεκτη’ αισιοδοξία πιστεύει ότι νικητής στο τέλος θα είναι ο Άνθρωπος.

Το 1911 στον Τσεσμέ της Μ. Ασίας η οικογένεια του σχετικά εύπορου ψαρέμπορα Σιδερή Χονδρουδάκη-γνωστός με το παρατσούκλι Αγγουλές που υιοθέτησε κατόπιν κι ο ποιητής- και της Φωτεινής ,απέκτησε μετά τα 3 κοριτσάκια της Κυριακούλα, Ευαγγελία και Αγγελική ,ένα και το μοναδικό αγόρι της ,τον Φώτη. Η οικογένεια με τους πρώτους διωγμούς στην Μικρά Ασία και το 1914 φτάνει στην Χίο. Κάστρο της Χίου, προσφυγιά…

Κι’ ύστερα; Ταξίδι για την  Ιθάκη όλη η ζωή του ποιητή …

Ο ποιητής Φώτης Αγγουλές τον οποίο και αποκαλούν ‘ποιητή των συρμάτων’ και ‘ποιητή προλετάριο’ , υπήρξε μέλος του ΕΑΜ στα κινήματτα της Μ. Ανατολής και μέλος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σήμερα, λοιπόν, στην Χίο το αφιερωμένο στην μνήμη  του Φώτη Αγγουλέ, του κομμουνιστή ποιητή της προσφυγιάς και του αγώνα-όπως γράφει η  σχετική αφίσα- εκδήλωση την οποία και διοργανώνει ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε με ομιλητή τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-Δ.Σ.Ε Δημήτρη Ψωμαδάκη και μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένους στίχους του μεγάλου ποιητή.

Εμείς, η ‘παρέα’ της diafaneia.eu, στη μνήμη ενός μεγάλου των γραμμάτων, στη μνήμη του Φώτη Αγγουλέ αφιερώνουμε τον πίνακα ζωγραφικής του εκλεκτού Χίου Γιώργου Ζυμαράκη ,εικαστικού διεθνούς φήμης και γείτονα-στα παιδικά του χρόνια-,  της  οικογένειας Αγγουλέ στον προσφυγικό συνοικισμό τη Χίου, όντας και ο Γ.Ζ παιδί της προσφυγιάς.

Ο πίνακας απεικονίζει το Κάστρο, το λιμάνι και  τη φτωχή προκυμαία, το καρνάγιο , χώρους που πέρασε σχεδόν όλη του τη ‘Χιώτικη ζωή’ ο ποιητής.

Φωτό: Από το Αρχείο του κ. Τριαντάφυλλου Μυλωνά. Φ. Αγγγουλές-  Φυλακές Χίου. Στη θέση τους σήμερα το Ομήρειο Κέντρο.

Πίνακας ζωγραφικής: Γιώργος Ζυμαράκης.

Από τους μελοποιημένους στίχους του Φώτη Αγγουλέ επιλέξαμε το τόσο μα τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε ποίημα του : ‘Μην καρτεράτε’ , με μουσική και ερμηνεία Θωμά Μπακαλάκου. (Το ίδιο ποίημα έχει μελοποιήσει κι ο γνωστός αντιστασιακός  τραγουδοποιός  Πάνος Τζαβέλλας  με ερμηνεία Νατάσας Παπαδοπούλου).

‘Μην καρτεράτε’. Ποίηση Φώτη Αγγουλέ. Συλλογή: Πορεία μέσα στη νύχτα/Χίος-1958.

Ακούστε το.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.