Δριμύ «κατηγορώ» των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Χίου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Εμείς οι υγειονομικοί, οι «ήρωες» όπως μας αποκαλείτε, τις τελευταίες ημέρες  έχουμε χορτάσει από «όμορφα λόγια» και χειροκροτήματα για το έργο που επιτελούμε. Όμως, δεν μας ξεγελούν ούτε το χειροκρότημα ούτε τα επιδόματα ψίχουλα του υπουργείου υγείας.

Γιατί είναι κοροϊδία το δώρο Πάσχα που έχετε εξαγγείλει, τη στιγμή που τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο  και οι προηγούμενες αρνηθήκατε την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, που κόψατε  το 2012.

 H ζωή όμως και η ασφάλεια των μαχόμενων υγειονομικών αξίζει πολλά περισσότερα από ένα έκτακτο «δώρο». Η αναγνώριση του έργου μας δεν συμβαδίζει με έκτακτες ενισχύσεις,  μπαλώματα και με ημίμετρα που λαμβάνετε.

Μόνο υποκριτικά μπορεί να είναι τα χειροκροτήματά σας όταν αρνείστε να μας εντάξετε στα ΒΑΕ και δεν αναγνωρίζετε   ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και  ανθυγιεινές συνθήκες,  όταν  μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων σε κάθε επιδημία είναι υγειονομικοί, λόγω της αυξημένης έκθεσης μας σε μικρόβια.

Υποκρισία είναι τα χειροκροτήματα, όταν μας στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και με ελάχιστα μέσα προστασίας. Με ένα σύστημα Υγείας με ελλιπείς υποδομές και προσωπικό, εξαιτίας της εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενης   πολιτικής  της  υποχρηματοδότησης της υγείας.

Αποτελεί κυβερνητικό εμπαιγμό όλα να παραπέμπονται στην ατομική ευθύνη και να υποβαθμίζεται η σημασία της κρατικής.

Τονίζετε την  ανάγκη παραμονής κατ οίκον και την  επικοινωνία των ασθενών με ήπια συμπτώματα  με το γιατρό, τη στιγμή που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί ούτε κατ οίκον νοσηλεία, ενώ  οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και πολλές από αυτές έχουν κλείσει .

Πρόκληση είναι και η μείωση του απαιτούμενου χρόνου  καραντίνας για τους υγειονομικούς από τις 14  στις 7 μέρες «για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας».  Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι και η σύσταση του ΕΟΔΥ για παραμονή στην εργασία επαγγελματία υγείας που δεν είχε εφαρμόσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με ασθενή με COVID-19 που φορούσε μάσκα.

Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν παραδοχή των ελλείψεων σε προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας. Όταν  εδώ και χρόνια εργαζόμαστε στα όρια προσωπικού ασφαλείας, η απουσία έστω και ενός εργαζόμενου λόγω ασθένειας, καραντίνας, άδειας κλπ. απορρυθμίζει εντελώς τη λειτουργία ενός  τμήματος.

Οργή και αγανάκτηση μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα «συγχαρητήρια» και τα «ευχαριστώ» των κυβερνώντων, όταν τόσο  πριν από την επιδημία όσο και τώρα θεωρούνται  ανέφικτα τα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Μεγάλο ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αφού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά), δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ  οι πολυδιαφημισμένες  «δωρεές», η παραλαβή των οποίων γίνεται μόνο τηλεοπτικά, είναι άγνωστο πότε και αν θα φτάσουν  σε εμάς.  Έτσι,  καταφεύγουμε ακόμα και σε αυτοσχέδιες λύσεις αμφιβόλου ασφάλειας, όπως η χρήση υφασμάτινης  μάσκας.

Είναι κοροϊδία να μας μιλάτε  για ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων δεν επαρκεί.  Στο νοσοκομείο μας σήμερα λειτουργούν 3 από τα 7 διαθέσιμα κρεβάτια της ΜΕΘ.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  έχουν να πραγματοποιηθούν από 2018 και τα 11 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού επικουρικού προσωπικού που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Νοσοκομείο της Χίου είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε τις τεράστιες ελλείψεις.  Οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που προσθέτονται καθημερινά είναι ιδιωτικές  και θα τις πληρώσουμε όλοι μέσω του ΕΟΠΥΥ , σε υπερδιπλάσιο καθημερινό κόστος.  Παράλληλα, δίνονται 11 εκ ευρώ στους καναλάρχες  για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», που θα μπορούσε να γίνει δωρεάν και 30 εκατ. σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα  μέσω του ΕΟΠΥΥ  για διαγνωστικά τεστ.

Επειδή όμως και η υποκρισία έχει τα όριά της και επειδή πολλή «ευεργεσία» και «δωρεά» έχει πέσει αυτές τις μέρες, σας θυμίζουμε ότι μόνο η απαλλαγή του ΦΠΑ που έχουν οι εφοπλιστές για την τροφοδοσία των πλοίων τους, επιφέρει ετησίως απώλειες  στα έσοδα του Δημοσίου της τάξεως  των  5 δις. ευρώ.  Το ποσό αυτό που δεν καταβάλουν οι φίλοι σας «ευεργέτες»,  αντιστοιχεί σε 33.333 ΜΕΘ,  που θα μπορούσε να διαθέτει το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Χίου μπορεί να είμαστε στη πρώτη γραμμή, δεν είμαστε όμως αναλώσιμοι, θέλουμε να υπηρετήσουμε και αύριο τις ανάγκες του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ήρωες με την δουλειά μας, θέλουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει σιωπή γύρω από τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, δεν πρόκειται να περάσει. Έχουμε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς και θα αναμετρηθούμε ξανά μετά τη μάχη έχοντας δίπλα μας τους εργαζόμενους και τον  λαό της Χίου.

 

  • Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ)
  • Άμεση προμήθεια ΜΑΠ – Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
  • Πλήρης επίταξη κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ, όπου υπάρχουν, εξοπλισμού εργαστηρίων και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας!!!

Οι «ήρωες» διεκδικούν τα αυτονόητα

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ

 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.