ΒΙΒΛΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΗ. Η ζωή στο Κάστρο – Μεγαλώνοντας στη Χίο Γιώργος Ι. Ζυμαράκης


Οι άγνωστες συγγραφικές αρετές του γνωστού ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη ξεδιπλώνονται στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Η ζωή στο Κάστρο-Μεγαλώνοντας στη Χίο» που περιγράφει τη ζωή του στο Φρούριο της Χίου μέχρι την αναχώρησή του για τις Η.Π.Α.

Ο Γιώργος Ζυμαράκης, εικαστικός δημιουργός από τους σημαντικότερους του αιώνα μας, σπούδασε ζωγραφική στις Η.Π.Α όπου και παρέμεινε επί σειρά ετών δημιουργώντας μια αξιόλογη καριέρα και στο χώρο των εικαστικών τεχνών αλλά και των επιχειρήσεων. Κατάφερε μέσω των συμμετοχών του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να αποκτήσει διεθνή φήμη και έργα του φιλοξενούνται σε σημαντικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Χίο λίγο πριν τη Γερμανική κατοχή και λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Το Κάστρο της Χίου υπήρξε τόπος εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία και άλλες περιοχές. Εκεί γεννήθηκε και παρέμεινε με την οικογένεια του ο μικρός Γιώργος, αγόρι ευαίσθητο και ανήσυχο που μέσα από την ενασχόληση του με τη ζωγραφική προσπαθεί να βρει διέξοδο από την σκληρή καθημερινότητα. Κατόπιν, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και έγραψε μία λαμπρή προσωπική ζωγραφική διαδρομή.

Στο βιβλίο του ο ζωγράφος μας σκιαγραφεί με επιτυχία την ιστορία της ‘Ζωής στο Κάστρο’ όλων των προσφύγων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αυτό μετά την Μικρασιατική καταστροφή.και είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του είδους βιβλίο. Αξίζει τον κόπο να το μελετήσετε και λόγω της επικαιρότητας του με το προσφυγικό θέμα που ταλανίζει  τώρα το νησί της Χίου.

Η ζωή στο Κάστρο

Μεγαλώνοντας στη Χίο

Γιώργος Ι. Ζυμαράκης

Άλφα Πι, 2017
96 σελ.

Παρουσίαση

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.