Αφιέρωμα| Παντελής Ζερβός – Ηθοποιός

Χαρακτηριστική φυσιογνωμία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου ο ηθοποιός Παντελής Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκέμβρη του 1908 στο Λουτράκι Κορινθίας .

Ηθοποιός σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου του Καρόλου Κουν και στο θέατρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1933.Για την προσφορά του στο θέατρο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’ από τον βασιλιά Παύλο.

Πικρό ψωμί, 1951/ Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, 1955/ Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, 1960/ Ζητείται ψεύτης,1961/ Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά,1969 , ενδεικτικοί τίτλοι από τις περίπου 70 ταινίες που συμμετείχε ο δημοφιλής ηθοποιός ο οποίος το 1960 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέσπασε το πρώτο βραβείο 2-ου ανδρικού ρόλου με την ερμηνεία του στην ταινία Μανταλένα σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Ο ηθοποιός είχε τρία κορίτσια από τα οποία το ένα η 12χρονη  Ευδοξούλα σκοτώθηκε στο σεισμό της Σαντορίνης του 1956 όπου παραθέριζε με τη Σαντορινιά μητέρα της και τις δυο αδελφές της,  γεγονός που ο καλλιτέχνης το έμαθε λίγο πριν την  παράσταση στη σκηνή της Επιδαύρου και αφού τελείωσε η παράσταση, πήγε στο καμαρίνι του και λιποθύμησε. Εικάζεται ότι το παιδί είχε θαφτεί ζωντανό όπως δήλωσε ο τραγικός πατέρας που το ανακάλυψε κατά την εκταφή τρία χρόνια μετά το συμβάν αλλά το εξομολογήθηκε δημόσια λίγο πριν το θάνατο του.

Ο Παντελής Ζερβός το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Παλαιό Φάληρο. Απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου του 1982 και η κηδεία του έγινε στον τόπο καταγωγής του το Λουτράκι Κορινθίας.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.