Έρχονται πριν το Πάσχα οι 120 δόσεις

Πριν το Πάσχα θα ισχύσουν οι 120 δόσεις. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Μεγάλη Τρίτη.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ένταξη των οφειλετών ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε πρόγραμμα αποπληρωμής έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση για τα Ταμεία έχει ως προϋπόθεση να έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές του 2019 και έχει δύο σκέλη:

– Το πρώτο σκέλος θα αφορά τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών (προς τον τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), τα οποία θα επαναϋπολογιστούν εφόσον «γεννήθηκαν» μεταξύ 2002 και 2016 και, έτσι, θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 60%-65%. Αναλόγως θα μειωθούν και οι προσαυξήσεις κατά 85%. Το συνολικό ποσό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 άτομα.

– Το δεύτερο σκέλος –το οποίο θα είναι αυτόνομο από το πρώτο– θα αφορά τα χρέη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι οφειλές καταβληθούν εφάπαξ θα διαγράφονται κατά 100% μόνο οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.

Αν οι οφειλές αποπληρωθούν τμηματικά το «κούρεμα» των τόκων και των προσαυξήσεων θα περιοριστεί στο 50%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ, με ετήσια προσαύξηση δόσης 5% ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Από την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι οι εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο και να επωφεληθούν ανέρχονται στους 490.785. Πρόκειται για εργοδότες που, συνολικά, έχουν οφειλές ύψους 18,18 δισ. ευρώ προς το πρώην ΙΚΑ.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 22.000 του ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες του ΟΓΑ, ενεργοί και μη ασφαλισμένοι. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε απομείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρηση τους.

– Μέσω της ρύθμισης «απεγκλωβίζονται» περίπου 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι όφειλαν στον πρώην ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και παράλληλα να συνταξιοδοτηθούν. Ωστόσο θα κληθούν να καταβάλλουν υποχρεωτικά « μπροστάντζα» όλες τις δόσεις που αναλογούν στα αναδρομικά τα οποία θα πιστωθούν στο λογαριασμό τους.

Δηλαδή αν ένας « εγκλωβισμένος» είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης δύο χρόνια πριν και ενταχθεί στη ρύθμιση καταβάλλοντας την ελάχιστη δόση ύψους 50 ευρώ μηνιαίως, κατά τον πρώτο μήνα της πληρωμής, το ταμείο θα παρακρατήσει ποσό ύψους 1200 ευρώ ( 24Χ50).

-Η ρύθμιση για την Εφορία θα έχει –σε αντίθεση με εκείνη των Ταμείων– εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με τον καθορισμό του πλήθους των δόσεων. Με άλλα λόγια, περισσότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη περιουσία και λιγότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα και περιουσία.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα και καταθέσεις πάνω από συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Οι λεγόμενοι « κόφτες» θα εισαχθούν προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.