Έρχεται η Έκλειψη Σελήνης του Ιανουαρίου – Τα 4 ζώδια που θα επηρεαστούν λιγότερο

Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου ολική έκλειψη Σελήνης, Πανσέληνος και υπερ-Σελήνη.

Μια αξέχαστη ολική έκλειψη Σελήνης θα συνυπάρξει το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου η πρώτη πανσέληνος του έτους, χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα στους λάτρεις των ουράνιων φαινομένων.

Την ίδια ώρα, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη (στο περίγειο) και έτσι θα φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό (Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος), έχοντας παράλληλα μια κόκκινη απόχρωση λόγω της έκλειψης.

Ολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι καλύπτεται ολόκληρο από τη σκιά της Γης. Η έκλειψη του Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης έως τις 26 Μαΐου του 2021, αλλά η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα αργήσει ακόμη περισσότερο, έως τον Φεβρουάριο του 2024, δηλαδή σε πέντε χρόνια.

Στη χώρα μας, η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, δηλαδή η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας και το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στον δυτικό ουρανό. Η ολική φάση της έκλειψης, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα (εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας), συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43 ώρα Ελλάδας.

Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου είναι σημαντικό για όποιον ενδιαφέρεται για τους κύκλους του φεγγαριού. Είναι η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς και είναι επίσης μία ολική έκλειψη σελήνης, δηλαδή ένα Super Blood Moon. Όπως καταλαβαίνετε, το συγκεκριμένο γεγονός σίγουρα θα μας επηρεάσει, άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο.

Για να δουν όλο το φαινόμενο, το οποίο μαζί με τη μερική έκλειψη θα διαρκέσει σχεδόν τρεισήμισι ώρες, οι παρατηρητές στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Αντίθετα με τις δυνητικά επικίνδυνες ηλιακές εκλείψεις, δεν χρειάζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων για να δει κανείς απευθείας τη σεληνιακή έκλειψη με γυμνά μάτια, καθώς το φεγγάρι δεν είναι τόσο λαμπρό όσο ο Ήλιος.

Η έκλειψη στην ολότητά της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- θα είναι ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Τα 4 ζώδια που θα επηρεαστούν λιγότερο από την έκλειψη σελήνης του Ιανουαρίου 2019

Ιχθείς

Η έκλειψη αυτή θα σας φέρει ένα νέο minimal vibe και θα είναι για το καλό σας. Αυτό δε σημαίνει πως δε χρειάζεται να προσαρμοστείτε, βέβαια. Μία νέα καθημερινότητα θα σας κάνει καλό – ίσως αν αλλάξετε τον δρόμο που παίρνετε καθημερινά για τη δουλειά ή το μέρος που πίνετε τον καφέ σας.

Δίδυμος

Αυτή η έκλειψη ίσως κάνει τις πολλαπλές προσωπικότητές σας να παλεύουν η μία με την άλλη για το ποια θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Αντί να υποφέρετε από αυτή την εσωτερική μάχη και να αγχώνεστε, πάρτε λίγο χρόνο μακριά απ’ το κινητό σας και περάστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας.

Παρθένος

Ήρθε η ώρα να πάρετε μία day off. Έχετε την άδεια του σύμπαντος να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω και να ηρεμήσετε. Επαναφορτίστε τις μπαταρίες σας και απολαύστε χρόνο με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της έκλειψης.

Τοξότης

Είστε γνωστοί για την περιέργεια και το περιπετειώδες πνεύμα σας, αλλά αυτή η έκλειψη θα σας φέρει σε μία φιλοσοφική θέση. Θα θέλετε να συζητήσετε με κοντινούς φίλους ή ανθρώπους που εκτιμάτε για σοβαρά ζητήματα. Χρησιμοποιήστε την ενέργεια της έκλειψης για να διαβάσετε και να ανακαλύψετε όσα έχετε στο μυαλό σας τόσο καιρό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.