Άκαρπο το EuroWorking Group για την πρώτη κατοικία

Άκαρπο ήταν το EuroWorking Group, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς δεν βρέθηκε. Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού φάνταζε εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σύγκλιση, μιας και οι δανειστές έχουν έντονες ενστάσεις, αφού εκτιμούν ότι ο νέος νόμος Κατσέλη δεν θα έχει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του αριθμού των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πλέον, το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, αν θα κινηθεί μονομερώς, ή αν θα περιμένει να εξαντλήσει τις πιθανότητες για σύγκλιση. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup συνεδριάζει στις 5 Απριλίου ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Απριλίου, θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.

Αυτό θα φανεί την Τρίτη, από το αν η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη, επιλέγοντας την κόντρα με τους δανειστές. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα φανεί ότι επικρατεί το σενάριο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις ημέρες που απομένουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις των Θεσμών και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν και ο λόγος που το Eurogroup «πάγωσε» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Πρόκειται για μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και πλέον το ζήτημα παραπέμπεται στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που θα γίνει στις 5 Απριλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.